Csillagok Háborúja

2009. szeptember 19. szombat Jand Általános

! Ez a bejegyzés 2 évnél régebbi. Tartalmával nem feltétlenül értek egészében egyet, és előfordulhat, hogy további hozzászólásokra nem válaszolok.

(Derrick Jensen egy beszédének fordítása)

Nem tudom, hogy hallottál-e már róla, de a Csillagok Háborúja eredeti vázlatát nem Lucas írta. Az eredeti vázlatot környezetvédők írták, és egy kicsit különbözött a véglegestől.

Először is, valójában nem Csillagok Háborúja volt a címe, hanem Csillagok Erőszakmentes Civil Engedetlensége. A Csillagok Háborúja története röviden azok számára, akik nem emlékeznek rá: a Birodalom egy hatalmas gépezetet épített, amit Halálcsillagnak hívnak, és ami képes teljes bolygókat elpusztítani. A filmben a lázadók találnak egy módot a Halálcsillag elpusztítására, és végül Luke Skywalker az Erőt használva átjut az összes birodalmi vadászon, és ledob egy torpedót egy hőkivezető nyílásba, és felrobbantja a Halálcsillagot.

Visszatérve, a környezetvédők által írt első vázlat ettől kicsit különbözött. A lázadók valójában nem robbantották fel a Halálcsillagot, hanem más eszközöket használtak a Birodalom galaxisközi terjedésének lassítására. Például programokat szerveztek az elpusztításra kijelölt bolygók népessége számára, hogy luxuscikkeket, mint kender zsáklabdákat, és ínyenc kávét gyártsanak a Halálcsillag lakosságának. A nézők azt is megtudhatták volna, hogy már készülnek a tervek, hogy rohamosztagosok seregei, és a Birodalom más lakosai számára öko-túrákat szervezzenek a halálra ítélt bolygókra. Ezek célja az, hogy bemutassák mindenkinek, hogy e bolygók gazdaságilag fontosak a  Birodalom számára, és így nem kellene őket elpusztítani. Egy meglepő fordulatban, ami során a nézők kapaszkodnak a székeikbe, más lázadó csoportok pereket indítanak a Birodalom ellen, megpróbálva bizonyítani, hogy a Környezeti Hatástanulmányban, amit Darth Vadernek be kellett adnia, nem támasztja megfelelően alá azt az állítását, hogy a bolygó felrobbantásának „nincs szignifikáns hatása”. A nézők izgatottan értesülhetnek arról, hogy tervek vannak az összes nagyvállalat termékeinek bojkottálására, amelynek vezértanácsában Darth Vader szerepel, és felpattannak a székeikről az összes moziban, amint meglátják a tömött zsákokat tele levelekkel Mr. Vader-nek, amelyben kérik, hogy legyen szíves nem felrobbantani még több bolygót.

Nos, mindannyian tudjuk, hogy mindez már elég arra, hogy nemcsak térdre kényszerítse a Birodalmat, hanem egy remek, izgalmas filmet eredményezzen. De van tovább is! Renegát lázadók ezrei, akik elégedetlenek a fősodorbeli lázadók szerintük behízelgő viselkedésével, egy jelenet során, amely még a legkőszívűbb mozilátogatót is könnyekre fakasztja, eldöntik, hogy elmennek az elpusztításra kijelölt bolygókra, hogy karöltve énekeljék: „Adj Esélyt a Békének”. Az erről készült DVD-felvételeket eljuttatják Darth Vaderhez és Tarkin főparancsnokhoz, akik irányába egymás után küldik a kedvesség és szeretet hullámait. Néhány lázadó belopózik a Halálcsillagba, és különböző eszközökhöz láncolja magát, közben felkavaró beszélgetéseket folytatnak arról, hogy a rohamosztagosok közeledésére önként megadják-e magukat, vagy a végsőkig maradjanak leláncolva. És a realizmusnak egy briliáns és bátor megnyilvánulásaként, a lázadók sose lettek képesek konszenzusra jutni.

De van tovább! Amint bejutottak a Halálcsillagra, a csapat egy kis töredéke leszakad, leégetnek néhány szállítóhajót, és a „Galaktikus Felszabadítási Front” feliratot vésik néhány csillagromboló oldalára. Aztán közülük még egy kisebb csapat leszakad, és végül eljutnak Darth Vader privát szobájába. Ekkor odalopakodnak mögé, és egy vegán krémtortát nyomnak az arcába. Végül a rendező úgy döntött, hogy kivágja ezt a jelenetet, mert túlságosan hasonlított egy másik produkcióban lévő filmre, aminek a címe „A Torta-összeesküvés Hitler ellen”.

Ahogy közeleg a Halálcsillag, néhány lázadó megemlíti, hogy fegyverekkel harcoljanak vissza. Őket gyorsan lehurrogják a pacifista lázadók, hogy a Halálcsillag vezetőinek megtámadásának ötlete csak „még egy példa arra, ahogy a Birodalom káros filozófiája beszivárog”. Ahhoz, hogy megváltoztassuk Darth Vadert, mondják, előbb az kell, hogy mi magunk legyünk a változás. Hogy megváltoztassuk Darth Vader szívét, előbb a sajátunkat kell. És mindenek felett együtt kell éreznünk Darth Vaderrel, és emlékezni rá, hogy ő is volt valaha gyermek.

És végül megjelenik Leia, Luke, Han, Chewbacca, és két robot, és elmondják a többieknek, hogy találtak egy módot a Halálcsillag felrobbantására. A többi lázadó természetesen elborzad, és dulakodás kezdődik, Leila, Luke, Han, Chewbacca, és két robot az egyik oldalon, a pacifisták a másikon. A pacifisták kiüldözik a kis csapatot a teremből és a filmből is, ami nem nagy cucc, úgyis csak mellékszereplők.

A film így ér véget: a Halálcsillag egyre közelít és közelít, és látod a Halálcsillagot, és látod a bolygót, és látod a Halálcsillagot, és látod a bolygót, és látod a Halálcsillagot, és látod, ahogy a lézer pokoli, vörös sugarai megjelennek, és látod a bolygót, és látsz egy kis megcsillanó fényt, ahogy a környezetvédők elhúznak, mielőtt a bolygó felrobbanna. Majd látod a Halálcsillagot megint, ahogy felrobbantja a bolygót.

És a film utolsó jelenete, amely bemutatja, hogy mekkora teljes siker is volt ez a lázadók számára, egy kép, amely egy cikket mutat az Új Birodalmi Idők újság 43. oldalának bal alsó sarkában, ahol három teljes mondatban emlékeznek meg a bolygó elpusztításáról. „Hurrá, bekerültünk a sajtóba!”

Jensenszatíra

4 hozzászólás to “Csillagok Háborúja”

 • Birtalan Balázs szerint:

  Szia!

  Utólagos engedelmeddel átvettem ezt a fordításodat a saját blogomba, természetesen hivatkozással.

  Üdv:

  Balázs

 • mau szerint:

  az analógiából csak az a fontos bökkenő hiányzik, hogy Luke, Leia, Csubakka s a környezetvédők mind-mind a Halálcsillagon dolgoztak, az ott termesztett kaját ették és az onnan származó fegyverekkel pusztítottak el bármit is. ja és hogy a halálcsillag pusztulásával annál ezerszer pusztítóbb káoszt szabadítottak a galaxisra.

 • mau szerint:

  amúgy szerintem is radikális változásra van szükség. csak ahhoz előbb (közben) meg kell szabadulni a halálcsillag-függőségtől is.

 • Jand szerint:

  Persze semmilyen analógia nem lehet tökéletes, egy ilyen szatirikus hangvételű meg főként nem. A függőségről pedig: sajnos, erős drogfüggőségből is gyakran csak azután tud szabadulni valaki, miután padlót ért, vagy tényleg és véglegesen el lett vágva az “anyagtól”. Nem hiszem, hogy a népesség túl nagy része függetleníteni tudná magát a rendszertől az ipari civilizáció összeomlása előtt, viszont ha ez minél később következik be, könnyen lehet, hogy annál nagyobb romot hagy maga után. Nagy csapda… Helyi, közösségi szinten lehet megoldásokat keresni, de így is nagyon nehéz lesz. Hasznos a permakultúra és közösségszervezés, kézműves szakmák és természetgyógyászat tanulása, valamint rengeteg technikai tudás, amivel az átmeneti korszak veszélyeit kezelhetjük és méregteleníthetünk. Mert a felrobbant(ott) “Halálcsillag” maradványait nekünk el is kell takarítanunk. Illetve megteszi azt a Föld élővilága idővel nélkülünk is, “csak” akkor hárul ránk a neheze, ha élni akarunk. Szóval Halálcsillagot robbantani nemcsak hatalmas kihívás, hanem hatalmas felelősség is.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Powered by WordPress and NatureFox.