A légkör felépítése

Földünket körülvevő légkör nem egyenletes. Rétegei vannak. Minden rétegnek megvan a maga összetétele, hőmérséklete, sűrűsége és egyéb tulajdonságai. A légkörfizika ezeket a tulajdonságokat használja a rétegek jellemzésére és felosztására.

A troposzféra a Föld légkörének legalsó rétege. Ez a réteg a légkör teljes tömegét tartalmazza, ami 80%-át teszi ki. Vastagsága az egyenlítőn 16-18 km, a sarkokon 8-10 km között változik. A troposzféra a légköri optikai jelenségek legaktívabb területe, és a legtöbb időjárási folyamat helyszíne. A hőmérséklet emelkedés közben csökken, 1000 méterenként 6 fokkal. A troposzféra felső határán -50°C.

A sztratoszféra 15-50 kilométerre fekszik a Föld felszínétől. Ez egy olyan régió, ahol a hőmérséklet, ellentétben a troposzférával, amely a magassággal csökken, nem emelkedik. Ennek az az oka, hogy a sztratoszféra magasabb rétegei elnyelik a Nap UV sugarait. Az ózon növeli a rétegek hőmérsékletét. Az időjárás a mérsékelt, 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet ellenére sem kellemes. Folyamatos szilárd szelek fújnak és híg levegő. A sztratoszférában található a teljes légkör tömegének 19%-a, ahol az ózonréteg is megtalálható. Az Északi-sarkvidéken körülbelül 8 km-re, a trópusokon pedig 15 km-re kezdődik.

A Föld felszínétől 50-85 km-re a mezoszféra határai húzódnak. A hőmérséklet a magasság növekedésével csökken. Felső határán, a mezopauzában az átlaghőmérséklet -90°C. Ez a hőmérséklet azonban a nyár közepén tovább csökken. Ez a réteg a legalacsonyabb a légkörben. A légköri fény egy része itt található. A világító felhő, a meteorok és az Aurora borealis kialakulásának alsó határa is jelen van.

A termoszféra a légkör legvastagabb rétege. Ez kb. 600 km hosszú és 600-700 km rétege van. Oxigénből és nitrogénből áll. Az alsóbb rétegekkel ellentétben azonban ezek a gázok atomi állapotban fordulnak elő. A bevonat hőmérséklete a napsugárzás függvényében a magassággal emelkedhet. Elérheti az 1500-2500 fokot.

Az exoszféra, a légkör legmagasabb rétege a. Bár felső határa hozzávetőleg 10 000 km, ez a réteg folyamatos átmenet a bolygóközi térbe. Alsó rétegeiben az atomos hélium, míg a felső rétegeiben a hidrogén dominál.

Fókuszálnunk kell a legközelebbi légrétegben, a troposzférában zajló eseményekre, de betekintünk a felső légkör mindennapjaiba is.

Az ionoszféra más név. Azonban a sztratoszféra tetején található. Ez a réteg 50 km-től a világűrig terjed. A napfény ionizálja, és neve is van. Itt található az aurora borealis és a légköri fény egy része. Ez nem egy külön réteg. Ez azonban egyedülálló, és a bolygó-ember kapcsolat részének kell tekinteni.