Hány éves a Föld?

Hány éves a Föld ma? A 18. században végzett mérések a Föld lehűlési sebessége alapján készültek, és nagymértékben alábecsülték a korát.

A Föld lehűlési sebessége volt az alapja a 18. században a Föld korának meghatározására végzett méréseknek. Ezek a számítások a Föld életkorának több ezer évvel való alábecsüléséhez vezettek.

Olyan híres tudósok, mint Charles Darwin (aki 306,7 millió évet javasolt) és Lord Kelvin, aki több százmillió év alatt több téves javaslatot tett, csak kisebb javulásokról számoltak be.

A radioaktív bomlás megértése lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan azonosítsuk bolygónkat, amely a nap születése után maradt törmelékből származik. A radioaktív anyagok nagy állandó sebességgel bocsátanak ki szubatomi részecskéket. Meg lehet határozni egy tárgy korát, ha összehasonlítjuk a jelenlegi radioaktív anyag szintjét a benne lévő kezdeti mennyiséggel. Az urán, egy jól ismert radioaktív elem, különösen népszerű.

A tudósok a mai becslések szerint sikeresen 4,5-4,6 milliárd évre növelték a Föld korát az ősi kőzetminták urántartalmának mérésével.