jand-info

A Földön szinte minden anyagot folyamatosan újrahasznosítanak. A három leggyakoribb ciklus a vízciklus, a szénciklus és a kőzetciklus.

Vízciklus

A vízciklus három fázisból áll, amelyek a víz három állapotához kapcsolódnak: szilárd, folyékony és gáz. A jég vagy a szilárd víz leggyakrabban a sarkok közelében és nagy magasságban fordul elő. A jégtakarók és a gleccserek tartják a legszilárdabb vizet.

A jégtakarók és a gleccserek olvadnak, folyékony vízzé alakulnak. A bolygó legelterjedtebb folyékony vize az óceánban található, bár a tavak, folyók és a felszín alatti víztartók is folyékony vizet tartalmaznak. A földi élet folyékony vízellátástól függ. A legtöbb organizmus valójában többnyire folyékony vízből áll, amelyet testvíznek neveznek. Az emberi test körülbelül 50-60% -a víz. A túlélés és a higiénia mellett az emberek folyékony vizet használnak energiához és szállításhoz.

A vízciklus harmadik szakasza a folyékony víz elpárologtatásával következik be. A párolgás az a folyamat, amikor a folyadék gázzá vagy gőzzé alakul. A vízgőz láthatatlan, és a légkör részét képezi. Ahogy a vízgőz lecsapódik vagy folyadékká változik, a párazsebek felhőként és ködként jelennek meg. Végül a felhők és a köd telítődnek, vagy tele vannak folyékony vízzel. Ez a folyékony víz csapadékként hull a Földre. Ezután beléphet egy víztestbe, például óceánba vagy tóba, vagy megfagyhat, és gleccser vagy jégtakaró része lehet. A vízciklus újra elindul.

Szénciklus

A szénciklus magában foglalja a szén elem cseréjét a Föld légkörén, hidroszféráján és litoszféráján keresztül. A szén, amely elengedhetetlen a Föld minden életéhez, sokféleképpen belép a bioszférába. A szén az egyik gáz, amely a légkört alkotja. A vulkánok és az óceáni szellőzők kitörése során is kilökődik.

Minden élő vagy egykor élő anyag tartalmaz szenet. Ezek az anyagok szerves anyagok. A növények és más autotrófok a szén -dioxidtól függenek, hogy tápanyagokat hozzanak létre a fotoszintézisnek nevezett folyamatban. Ezek a tápanyagok széntartalmúak. Az autotrófokat fogyasztó állatok és más élőlények szénhez jutnak. A fosszilis tüzelőanyagok, az ősi növények és állatok maradványai nagyon nagy mennyiségű szenet tartalmaznak.

Ahogy az élőlények elpusztulnak és bomlanak, szén szabadul fel az óceánba, a talajba vagy a légkörbe. A növények és más autotrófok ezt a szenet használják fotoszintézisre, újraindítva a szénciklust.

Rockciklus

A kőzetciklus olyan folyamat, amely megmagyarázza a három fő kőzettípus közötti kapcsolatot: magmás, üledékes és metamorf. Ellentétben a vízzel a vízkörforgásban és / vagy a szénnel a szén -ciklusban, nem minden kőzetet hasznosítanak újra különböző formában. Vannak olyan kőzetek, amelyek a Föld kihűlése után hamarosan jelen vannak. Ezeket a stabil kőzeteket kratonoknak nevezik.

A láva keményedésekor magmás kőzetek képződnek. A láva olvadt kőzet, amelyet vulkánok bocsátanak ki a kitörések során. A gránit és a bazalt gyakori magmás kőzetek. A magmás kőzetek az erózió és az időjárás hatására széttörhetők. A szelek vagy az óceáni áramlatok ezeket az apró sziklákat (homok és por) egy másik helyre szállíthatják.