A Föld geológiai felépítése

Mivel mi, emberek a bolygó felszínén élünk, gyakran nem foglalkozunk azzal, hogy mi van otthonaink és üzleti helyeink padlója és pincéje alatt. Ha közvetlenül a Földön keresztül menne át a bolygó pontosan ellentétes pontjára, akkor majdnem 8000 mérföldet (közel 13 000 kilométert) vagy körülbelül 13 000 kilométert utazna. Ily módon a bolygó számos különböző szintjén utaznátok át; a hőmérséklet a nap hőmérsékletével megegyező szintre emelkedne, és olyan látványokat láthatna, amilyeneket emberi szem még soha nem látott!

A kompozíció rétegei

A Földet összetétele és mechanikai tulajdonságai alapján rétegekre osztják. Az összetételi rétegeket a réteget alkotó komponensek határozzák meg, míg a bevonat fizikai jellemzői mechanikai rétegeket alkotnak.

Mechanikai alkatrészek rétegei

A Föld mechanikai rétegeinek szilárdsága és merevsége különbözteti meg őket egymástól. Annak ellenére, hogy ezeknek a rétegeknek a határai ugyanazokon a területeken fekszenek, mint a Föld összetételű rétegeinek határai, mint például a kéreg, a köpeny és a mag, nem azonosak ezen rétegek határaival.

Lehet, hogy zavarba jön, hogy a Föld rétegei hogyan lehetnek folyékonyak vagy „műanyagok”, ahogy azt egyesek sugallják. Amikor a Föld rétegeinek jellemzőit tárgyaljuk, létfontosságú annak megértése, hogy a Föld több ezer éves vagy annál hosszabb időszakokban mozog és változik. Bármi, ami rövid ideig szilárdnak tűnik, folyékony lehet. Az üveg egy példa az „amorf szilárd anyagra”, amely olyan anyag, amely fizikai jellemzőit tekintve nem folyékony vagy szilárd. Az üveg hosszú ideig folyhat, ami például a történelmi építményekben nehéz aljú és vékony felső ablaküvegek kialakulását eredményezheti. Így néz ki a köpeny. Folyhat, ha hosszabb ideig nagy stressznek van kitéve. A Föld középpontjában uralkodó rendkívül magas hőmérséklet és nyomás miatt a külső mag elsősorban folyékony vasból és nikkelből áll.
Ezzel szemben a belső mag teljes egészében tömör vasból és nikkelből áll. A folyékony külső test mobilitása felelős a Föld mágneses mezőjének létrehozásáért. Kérem, nézze meg, hogyan változik a Föld hőmérséklete, ahogy mélyebbre megy benne.