jand-info

Melyek a Föld különböző rétegei?

Sokkal többet láthatunk a Földből, mint amit a bolygó felszínén láthatunk. Még ha megfogná is a Földet a kezében, majd kettévágná, sok különböző rétegből állna, ahogy az az ábrán is látható. De természetesen világunk belseje továbbra is a bűvölet és az intrika forrása számunkra. Glóbuszunk magja az emberiség határain kívül marad, még akkor is, ha bátran felfedezzük a távoli világokat, és műholdakat indítunk a Nap körüli pályára.

A Föld gravitációs és mágneses mezőinek mérésével, valamint kristályos szilárd anyagokkal a Föld mély belsejét jellemző nyomáson és hőmérsékleten végzett vizsgálatokkal együtt ezeket a Föld rétegeinek megjelenési módjának azonosítására használják. Továbbá elismert tény, hogy a hőmérséklet- és nyomáskülönbségeket a bolygó eredeti teremtéséből visszamaradt hő, a radioaktív elemek bomlása, valamint a bolygó mélymagjának megfagyása okozza a Földet érő súlyos nyomás következtében.

A tanulmány eredete:

Az emberiség az idők kezdete óta próbálja megérteni a Föld létrejöttét és összetételét. Az első dokumentált események tudománytalanok voltak, inkább teremtésmítoszok vagy vallási történetek formájában, amelyekben az istenek is részt vettek, semmint tudományosak. Az ókor és a középkor között azonban a Föld eredetére és helyes felépítésére vonatkozó hipotézisek kidolgozása és vitatása kezdődött.

Rétegek:

Általánosságban elmondható, hogy a Föld két csoportra osztható: mechanikailag és kémiailag. A Föld mechanikai szerkezetének öt rétege van: litoszféra, asztenoszféra, mezoszféra, külső mag és belső mag. A reológia (folyékony halmazállapotok tanulmányozása) az, hogy a Föld hogyan mozog az űrben. A kettő közül a legelterjedtebb kémiai besorolás szerint azonban három rétegre bontható: a kéregre, a köpenyre (amely tovább bontható felső és alsó burkolatra), valamint a magra – amely lehet tovább oszlik a külső magra és a belső magra.

A belső mag szilárd, a külső test folyékony, a köpeny pedig beton és műanyag keveréke. Ennek oka a különböző rétegek (nikkel-vas mag, szilikátkéreg és köpeny) változó olvadáspontja, valamint a hőmérséklet és a nyomás emelkedése a földkéreg mélységének növekedésével. Nikkel-vas mag, szilikát kéreg és köpeny A nikkel-vas ötvözetek és szilikátok felületükön szilárdak, mert kellően hidegek. A felső burkolatban lévő szilikátok általában stabilak, azonban a felső köpeny bizonyos olvadási területei korlátozott viszkozitást eredményeznek.